metoo, trygghet & kroppslig utövning
Hägersten, 2018-06-15
Under det senaste året har hashtagen #metoo med sitt upprop för mänskliga rättigheter också möjliggjort att berättelser om övergrepp i yogavärlden kommit fram. Och då även i Mysore på KPJAYI, K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute, som drivits av den forne (nu avlidne) Pattabhi Jois. Rapporterna om sexuella övergrepp som utförts på elever under själva yogautövandet har varit så många och explicita att de inte går att förringa som misstag.
Liknande händelser har även skett på andra större yogainstitut i USA och Europa, där ledare oreflekterat utövat makt och/eller våld. Vi har här valt att lyfta just PKJAYI, eftersom vi här på Bara Yoga undervisar delar av det arv (yogasekvensen Ashtanga yoga) som Pattabhi Jois lämnat efter sig. Det här är exempel på att ingen går fri från samhällets maktstrukturer, och gäller tyvärr även i yogarummet.
När vi ser att detta händer förstår vi att vi som arbetar med yoga och kroppar behöver formulera oss tydligare och oftare kring tillämpbar etik och förhållningssätt för att värna människors integritet i våra arbetsrum. Det är för oss själva kärnan och plattformen, att var och en som kommer till oss ska kunna känna sig helt trygg för att möjliggöra läkning. Läraren är där för att hjälpa och skapa en atmosfär för människor att börja våga lyssna på sig själva och sina egna behov.
Vi på Bara Yoga vill formulera vår djupaste sorg över att övergreppen pågår och har pågått och tar avstånd, inte från yogan, utan från att dessa maktstrukturer och normer får lov att förekomma i de rum som är till för att hjälpa och stötta människor att utvecklas och komma i djupare kontakt med sig själva.
Det betyder att vi aktivt kommer att arbeta för att stävja förekomst av övergrepp eller övertramp av någon individs integritet i våra rum. Vi vill också påminna om att det är ett gemensamt ansvar att kultivera alla fredliga sammanhang. Det betyder att vi behöver hjälp med att du berättar om du hör eller ser något som pågår på Bara Yoga och att vi välkomnar alla synpunkter på vår undervisning, bemötande och kommunikation, oavsett synpunkternas karaktär.
Anna, Martin, Johanna W, Jennifer, Moa, Tia, Sara och Sofia
Denna skrivelse har inspirerats av en liknande skrivelse från yogastudion Lila Shala i Visby.