Mindfulness
Upplever du att tiden inte räcker till? Känner du att livet rusar förbi utan att du hinner uppleva det? Har du tusen tankar som surrar runt i huvudet? Då kanske Mindfulness kan vara något för dig.
Mindfulness, eller medveten närvaro på svenska, är ett nytt sätt att förhålla sig till livet. Det är ett sätt att vara snarare än en metod. Ofta är vi upptagna av våra tankar - på vad som skett eller på vad som kommer att ske. Ibland så mycket att vi lever större delen av våra liv på autopilot. Genom mindfulness utvecklar vi kapaciteten att bli mer medvetna om vad som händer i våra liv under tiden det utspelar sig snarare än i våra föreställningar, fantasier, omdömen, hopp, eller rädslor. Mindfulness hjälper oss att skala av saker runt omkring och bara direkt uppleva ‘det som händer just nu’. Nuet är ju det enda som finns. Ingenting händer i framtiden eller dåtiden.
Mindfulness har sina rötter i de buddistiska och yogiska traditionerna som har utövats i Asien under flera tusen år. Inom Vipassana meditationen bygger man först upp sin koncentration genom att fokusera på andningen. Sedan övergår man till Vipassana - insikt - genom att uppleva fysiska förnimmelser, tankar och känslor utan att reagera. I slutet av 70-talet utvecklade amerikanen Jon Kabat-Zinn ett mindfulnessprogram för att minska, eller att bättre kunna hantera stress. Professor Mark Williams byggde vidare på detta arbete genom att väva in modern kognitiv beteendeterapi för att hjälpa personer från att återfalla i depression.
Mindfulness kan dock användas för fler ändamål än just stress och depression, inte minst för att öka välbefinnandet och livskvaliteten. Forskning visar att mindfulness både förebygger och minskar risken att återfalla i stressrelaterad ohälsa eller depression. Man har kunnat påvisa en rad positiva effekter på sömn, immunförsvar, smärta, återkommande nedstämdhet, och oro. Personer som genomgått mindfulnesskurser upplever ofta ett ökat välbefinnande och en ökad förmåga att hantera stress.
Mindful Self-Compassion
Självmedkänsla är en färdighet som vem som helst kan lära sig, även de som tycker att det är genant att vara vänliga mot sig själva. Det är en modig mental attityd som står upp emot det som skadar - den skada som vi orsakar oss själva tex genom att överarbeta, överäta, överanalysera och överreagera.
Med medveten självmedkänsla blir det lättare att uppmärksamma när vi tex är stressade och möta livets utmaningar på ett vänligare och mer hållbart sätt. Självmedkänsla ger oss en utvecklad känslomässig stabilitet som gör det möjligt att återhämta oss från sårade egon och kunna erkänna våra tillkortakommanden, förlåta oss själva och bemöta både oss själva och andra med omtanke och respekt. Trots allt, att begå misstag är en del av att vara människa. Självmedkänslan gör det också lättare för oss att genomföra de förändringar vi behöver och vill göra.
Forskning har visat att övning i självmedkänsla ökar det känslomässiga välmåendet markant. Det bidrar till att vi känner oss gladare, minskar oro, ångest och depression. De flesta av oss känner medkänsla med en god vän som har det svårt. Hur skulle det vara att ta emot samma vänliga uppmärksamhet när du själv behöver det som mest? Att uppmärksamma att du också, som den människan som du är, är en värdig mottagare av medkänsla.
Kursen, som är utvecklad av Kristin Neff och Christopher Germer, kombinerar mindfulness och självmedkänsla. Mindfulness är det första steget i känslomässigt helande — vi behöver först se och erkänna våra utmanande tankar och känslor såsom skuld, sorg, ilska, skam med så mycket nyfikenhet vi kan. I det andra steget, självmedkänsla, övar vi oss på att möta utmanande tankar och känslor med värme, vänlighet, och förståelse. Inte för att vi ska trolla bort det som gör ont, utan för att ge oss själva tröst och omsorg för det faktum att det gör ont. Att vara både medvetet närvarande och självmedkännande leder till ökad balans och mer välbefinnande i våra liv.
Mindful eating
Mindful Eating är en upplevelse om engagerar alla delar av oss - vår kropp, vårt hjärta, våra sinnen när vi väljer, förbereder och äter mat. Det involverar alla våra sinnen. Det tillåter oss att vara nyfikna och öppna när vi utforskar, varför vi väljer en viss typ av mat, hur vi avgör när vi ska äta, och hur vi avgör när vi ska sluta att äta.
Utgångspunkten i mindful eating är att det inte finns ett rätt eller fel sätt att äta på. Här använder vi oss inte av tabeller, listor, pyramider eller cirklar för att avgöra vad och hur mycket vi ska äta. Istället jobbar vi på att kultivera förmågan att lyssna till vår inre vishet och kroppens egna signaler. Vi lär oss att skilja på fysisk hunger, sug och mättnadskänslor. Genom att öva upp denna förmåga skapar vi en ny relation till mat som ger en känsla av frihet, glädje och tillfredsställelse. Vi blir inte längre påverkade av nya rön om hur man ”bör” äta utan lär oss att lita på vår egen unika kropp. Och att verkligen njuta av den mat som vi väljer att äta!
8-veckors mindfulnesskurs
Mindfulness är ett tillstånd, snarare än en teknik. Ett tillstånd av 'varande' till skillnad från 'görande' där vi oftast befinner oss. Mindfulness har något för alla. Givetvis är teknikerna vi praktiserar för att närma oss detta tillstånd ovärderliga för dig som är eller har varit stressad, deprimerad eller utbränd. Men vi kan alla få ett rikare liv genom att tillämpa dessa tekniker, oavsett hur vår livssituation ser ut just nu.
8-veckors Mindful Self-Compassionkurs
Självmedkänsla är en färdighet som vem som helst kan lära sig, även de som tycker att det är genant att vara vänliga mot sig själva. Det är en modig mental attityd som står upp emot det som skadar - den skada som vi orsakar oss själva tex genom att överarbeta, överäta, överanalysera och överreagera.
Mindfulness på företag
Mindfulness har blivit alltmer populärt på svenska arbetsplatser som en del i friskvårdssatsningen. Flera studier pekar på att regelbunden mindfulness träning ökar förmågan att hantera stress, minskar sömnsvårigheter, muskelspänningar och kronisk smärta, samt leder till ett ökat välbefinnande och känsla av sammanhang.
Mindfulness i skolan
En mängd undersökningar visar att skolungdomar känner sig alltmer stressade och att den psykiska ohälsan bland unga ökar. Vi lever i en tid med många intryck och nya utmaningar. Vi kan göra våra barn och pedagoger en stor tjänst om vi lär dem att hantera stress, press och oro på ett klokare sätt samt att lära dem att fokusera trots allt brus som pockar på.
Making Friends With Yourself
En kurs i mindfulness och självmedkänsla för tonåringar. Denna 8-veckors kurs i mindfulness & självmedkänsla är framtagen för att hjälpa tonåringar känna gemenskap och utveckla medveten närvaro, och vänlighet mot sig själva för att lättare kunna bemöta utmaningar under denna period i livet.