Mindfulness i skolan
Vi lever i en tid med många intryck och nya utmaningar. En mängd undersökningar visar att skolungdomar idag känner sig alltmer stressade och att den psykiska ohälsan bland unga ökar.
Undersökningar vittnar om att en bidragande faktor förutom stress kring skolarbetet och betyg är stress kring att hålla sig uppdaterad på sociala medier. Vi kan göra våra barn en stor tjänst om vi lär dem att hantera stress, press och oro på ett klokare sätt samt lära dem att fokusera trots allt brus som pockar på. På det viset rustar vi dem för framtiden. Att introducera barn och unga till mindfulness i skolan är att ge alla barn en likvärdig möjlighet att få hjälp att skapa en stabil grund för att ta sig an skolarbetet och även föra med sig det in i vuxenvärlden.
Mindfulness i skolan
Vi lever i en tid med många intryck och nya utmaningar. En mängd undersökningar visar att skolungdomar idag känner sig alltmer stressade och att den psykiska ohälsan bland unga ökar.
Undersökningar vittnar om att en bidragande faktor förutom stress kring skolarbetet och betyg är stress kring att hålla sig uppdaterad på sociala medier. Vi kan göra våra barn en stor tjänst om vi lär dem att hantera stress, press och oro på ett klokare sätt samt lära dem att fokusera trots allt brus som pockar på. På det viset rustar vi dem för framtiden. Att introducera barn och unga till mindfulness i skolan är att ge alla barn en likvärdig möjlighet att få hjälp att skapa en stabil grund för att ta sig an skolarbetet och även föra med sig det in i vuxenvärlden.
Kanske tycker du att det låter spännande och värdefullt med mindfulness men att det helt enkelt inte finns tid på er skola? Vi har full förståelse för att det kan kännas så. Men att öva mindfulness har alla tid med. Det handlar om att göra korta övningar regelbundet. Om mindfulness övas regelbundet kan det ha en djupgående effekt på skolelevernas välmående och liv. Det som ofta också händer när vi börjar integrera mindfulness i våra liv är att vi upplever det som att vi får mer tid! Vi blir både mer effektiva, fokuserade och får lättare att hitta kreativa och innovativa lösningar.
Vad kan skolan vinna på att föra in mindfulness?
1. Fokus
Övningarna i mindfulness tränar upp områden i hjärnan som gör att det är möjligt att behålla sitt fokus och koncentration längre på en och samma uppgift. Denna färdighet kommer väl till pass för skolelever som behöver koncentrationen för att kunna plugga, lyssna och ta in information samt för att lösa uppgifter.
2. Hantera stress
Mindfulness hjälper både pedagoger och elever att förhålla sig till stress på ett mer hanterbart sätt. Pedagogerna blir mer närvarande och lyhörda gentemot eleverna och kan samtidigt ta hand om sitt eget välmående. Eleverna påverkas inte lika mycket av stressen och lär sig att göra mer medvetna val. De blir mindre styrda av vad andra tycker samt mindre styrda av känsloimpulser.Det finns mycket forskning kring mindfulness effektivitet för att hantera stress. För att läsa mer om forskning, se nedan.
Bl a har hjärnforskning kunnat visa att hjärnans plasticitet ändas vid mindfulnessträning. Möjligheten att fokusera, hantera stress och vår förmåga att känna empati påverkas.
3. Emotionell intelligens
Mindfulness bidrar även till att stärka elevernas emotionella intelligens. Mindfulnessträningen bidrar till förbättrad självkännedom och självuppskattning vilket är viktiga faktorer för förmågan till inlärning Dessutom lär sig eleverna att inte döma varken sig själva eller andra vilket leder till förbättrade relationer både med andra elever och vuxna på skolan.
Vad vi erbjuder
Steg 1: Utbildning av pedagoger för att kunna undervisa mindfulness till elever
Under denna 2-dagars utbildning får pedagogerna själva öva sig i mindfulness samt lära sig hur de kan lära ut mindfulness till elever i olika åldrar. Utbildningen är mycket upplevelsebaserad och inkluderar övning i guidning samt uppföljning med eleverna efter en övning.
Pris: Enligt offert.
Vi erbjuder även en gratis introduktionsföreläsning för pedagoger och ledning för att skapa förståelse och motivation till utbildningen.
Efter genomgången utbildning får pedagogerna tillgång till ett skriftligt material som stöd till undervisningen av mindfulness till eleverna. Genom vårt samarbete med företaget Mind Apps får de även tillgång till ”Mindfulness i Skolan” sektionen av Mindfulness Appen. Mindfulness Appen är Sveriges mest nedladdade mindfulnessapp och ”Mindfulness i Skolan” innehåller en rad mindfulnessövningar för barn och unga i olika åldrar. Tanken med både dessa verktyg är att det ska bli lättillgängligt och smidigt för pedagogerna.
Steg 2: Handledning via Skype av utbildade pedagoger
Efter genomgången utbildning rekommenderar vi handledning via Skype för utbildade pedagoger. Här kan pedagogerna få hjälp med olika situationer som dykt upp i klassrummet inklusive hur de bemöter olika elevers frågor och upplevelser.
Pris: enligt offert.
Steg 3: Fördjupningsutbildning av pedagoger
Ca 6 månader - 1 år efter grundutbildningen rekommenderas utbildade pedagoger en 2-dagars fördjupningsutbildning som syftar till att på ett mer djupgående sätt fokusera på själva instruktörsrollen, dvs hur pedagogerna på bästa sätt kan dela mindfulness och även självmedkänsla med eleverna.
Pilotkurs i klass från åk 4
Vår instruktör kan komma och köra en pilotkurs i en klass från åk 4. Denna kurs filmas för att kunna användas av pedagogerna som referensmaterial. Pedagoger kan även närvara vid denna kurs i studiesyfte.
Pris: Enligt offert.
Vi skapar även paketlösningar. Tveka inte att kontakta oss så skräddarsyr vi något som passar just din skola. Ibland finns inte tiden och ekonomin men viljan! Då kan vi alltid hitta någon lösning.
”Jag ser många positiva effekter av mindfulness, både hos mig själv och hos eleverna. Dem det märks mest på är de rörliga barnen. När de blir lugnare får vi ett helt annat klimat i klassrummet, tempot är fortfarande högt men känns effektivare. Jag bli mer effektiv och lugnare. Nu hinner jag vara glad mitt i all stress och alla måsten. Det känns bra!” Lärare 1-7 i Malmberget.
Forskning
Nedan finns länkar till ett axplock av all forskning som gjort på mindfulness i skolan. Kontakta oss gärna om du är intresserad av att läsa mer.
Effectiveness of the Mindfulness in Schools Programme: non-randomised controlled feasibility study
Studie av elever i åldern 12-16 år som övat mindfulness i klassrummet. Resultatet visar att mindfulnessträningen gjorde att eleverna visade färre depressiva symtom, mindre stress och ökat välbefinnande.
Vetenskaplig artikel: Mindfulness for Children an Youth: A Review of the Literature with an Argument for Scholl-Based Implementation
En sammanställning av litteratur kring mindfulness i skolan. I artikeln undersöks användningen av mindfulnesstekniker i skolan. Artikeln menar att de potentiella fördelarna med att integrera mindfulness i skolan är betydande. Den menar att forskning fastslår att mindfulness kan ha en positiv inverkan på studieresultat, psykiskt välbefinnande, självkänsla och sociala färdigheter hos barn och ungdomar. Artikeln menar att det finns starka argument för att införa mindfulness i läroplanen. Det finns övertygande studier som visar att mindfulness förbättrar välbefinnandet för många av de skolelever som fått tillgång till mindfulness i skolan. Artikeln avslutas med att att säga att barn förtjänar att uppleva ett positivt liv och att samhället är skyldigt att förse dem med färdigheter och strategier för att hantera livets mer utmanande stunder. Mindfulness kan vara ett sätt att åstadkomma detta.
En interventionsstudie där forskarna utförde ett mindfulnessbaserat stressreducerings-program (MindfulKids) för att reducera upplevd stress och stressrelaterade beteenden. Barnen som deltog var mellan 8-12 år och utförde lärarledda mindfulnessövningar 2x/v (totalt 12 sessioner a 30min) under 6v. Resultaten visar att programmet reducerar stress och ökar välmående hos barnen. Detta enligt subjektiva utvärderingar av både barnen och föräldrarna. Dessutom verkade effekterna öka vid senare uppföljningar.
Vetenskaplig artikel: Integrating Mindfulness Training into K-12 Education: Fostering the Resilience of Teachers and Students
En artikel som sammanfattar 14 studier av skolor (sex studier på grundskolor och åtta studier på gymnasieskolor) där elever deltagit i mindfulnessträning. Resultaten visar en rad kognitiva, sociala och psykologiska fördelar för eleverna. Dessa inkluderar förbättringar i arbetsminne, uppmärksamhet, akademiska färdigheter, sociala färdigheter, emotionell reglering och självkänsla, samt självrapporterade förbättringar i humör och minskad ångest, stress och trötthet.