Om oss
Våra vägar möttes när vi både jobbade för en internationell biståndsorganisation i Stockholm. Efter att ha arbetat på huvudkontoret ett tag var vi båda väldigt redo att resa ut i världen för att arbeta med bistånd på plats. Så när vi fick chansen att arbeta för FN i Burma tog vi den utan att tveka.
Vi hade förmånen att spendera drygt fyra år i detta land och det ändrade helt inriktningen på våra liv. Under åren i Burma hade vi möjlighet att fördjupa oss i Buddismen och Vipassana meditationen och det var även här som yogan blev en allt större och naturlig del av våra liv. Det var också i Burma som vår älskade lilla Saga blev till och hon föddes i Bangkok den 1 juni 2005.
Ju mer vi yogade, desto mer tveksamma blev vi till att det vi arbetade med verkligen var det som var rätt för oss. Vår inre röst var till en början inte så stark men ju mer vi vågade lyssna på den desto mer insåg vi att vi ville dela med oss av den kunskap och vishet som vi själva fått ta del av och som betytt, och betyder, så mycket i våra liv. När vi väl lyssnade ordentligt inåt blev det så självklart och kändes enkelt. Vi lämnade FN och flyttade hem till Sverige och hamnade i underbara Aspudden. Vi kände direkt att vi hamnat rätt när vi kom hit. Lugnet som infinner sig när man kommer från stan ut hit, närheten till naturen och den avslappnade stämningen gör Aspudden till en liten oas, och så väcktes tanken att det var precis här som vi ville öppna en yoga studio.
Vår önskan är att bara yoga ska vara en personlig studio dit alla känner sig välkomna och bekväma – ung som gammal, kvinna som man, vana yogautövare och nybörjare. En plats där man kan yoga sida vid sida oavsett om man kommer regelbundet flera dagar i veckan eller droppar in någon gång då och då. Det är just det som är det fina med yogan – att vi kan utöva det tillsammans oavsett nivå eftersom det framförallt är en inre resa. En resa tillbaka till oss själva. Att utöva det tillsammans i grupp kan ge stöd och inspiration under den resan.Vår förhoppning är att Bara Yoga ska fungera som en frizon där möjligheten finns att rikta uppmärksamheten inåt och öka medvetenheten om vad som händer i kroppen, och i sinnet. En ökad medvetenhet på yogamattan som förhoppningsvis avspeglar sig i det liv som vi lever i vardagen.
/Martin & Anna

Anna Wikfalk
Delägare Bara Yoga
Hösten 1998 reste jag till Asien på en fem månaders rundresa med en nära vän. Ingen av oss hade provat på att meditera eller yoga förut men inom oss fanns en längtan efter något som vi inte kunde sätta fingret på. Olika händelser under resans gång ledde oss efter några månader till Wat koh Tham, ett Vipassana meditationscenter på Ko Phan Ngan i Thailand. Trots många yttre regler – absolut tystnad och schemalagda aktiviteter stora delar av dagen – var det här som jag för första gången fick uppleva sann frihet. Det var en aning chockartat att upptäcka hur stor del av mitt liv jag faktiskt levde i det förflutna eller i framtiden och hur lite jag levde i det enda som faktiskt finns, nuet.
Jag har sedan dess fördjupat mig i yoga och meditation i Thailand, Burma, Indien, Storbritannien och USA. För mig är det magiska med yogan att det inte riktigt går att förklara i ord, utan att det måste upplevas. De redskap som jag haft förmånen att ta del av från yogan har jag med mig i mitt vardagliga liv och de hjälper mig att hitta lugnet inom mig i ett ibland kaosigt småbarnsliv.
I grunden har jag en magister i freds-och konfliktkunskap samt humanitärt bistånd. Under åtta år arbetade jag med internationella humanitära frågor på olika sätt varav fyra år i Burma för Läkare utan gränser och FN. År som berörde mig djupt på många sätt. Att leva i en kultur så annorlunda än min egen under en längre tid gjorde att jag började ifrågasätta saker som jag tidigare tagit för givet. En av dessa saker var den stora frågan om vad som gör mig lycklig? Ju mer jag praktiserar yoga och meditation desto större växer insikten att lyckan redan finns inom mig. Verktygen jag funnit i dessa gamla traditioner gör att jag får lättare att hitta in till den plats där lugnet och lyckan bor.
2007 blev jag certifierad yogalärare genom Yoga Thailand på Koh samui i Thailand. Jag har därefter fortsatt att vidareutbilda mig kontinuerligt inom yoga och mindfulness: Gravidyoga för Uma Dinsmore-Tuli vid Sitaram Partnership i London; Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) för Professor Mark Williams och Antonia Sambundu; Mindfulness Based Childbirth and Parenting (MBCP) Programme för Nancy Bardacke, San Fransisco; Insight Yoga Teacher Training (Yin, Yang och Mindfulness) för Sarah Powers, Mindfulness Based Eating Awareness (MB-EAT)för Dr Jean Kristeller och Antonia Lieberstein samt Mindful eating, conscious living (MECL) för Jan Chozen Bays och Char Williams. Jag är även utbildad i Mindful Self-Compassion (MSC) programmet av Steven Hickman och Michelle Baker, USCD Centre for Mindfulness i San Diego. Jag arbetar även som volontär för Frisk och Fri – Riksföreningen mot ätstörningar (där jag tidigare varit Regions- samt verksamhetsansvarig) som mentor åt drabbade.

Martin Wikfalk
Delägare Bara Yoga
För mig betyder yoga frihet. Om vi utövar yoga på ett ärligt och genuint sätt kan den leda oss till en djupare förståelse av oss själva, våra handlingar och vårt beteende gentemot andra. Detta kan bidra till en förändring som skapar en känsla av frihet till kropp, sinne och själ.
Genom yogan och meditationen har jag lärt mig oerhört mycket om mig själv. För mig har dessa två verktyg varit och förblir en ovärderlig tillgång som jag kan använda mig av i svåra situationer.
Att lära ut yoga och meditation handlar för mig om att dela med mig av mina egna erfarenheter och kunskaper för att försöka vägleda människor på deras egen resa. Allting finns redan inom varje person. Utmaningen är att bli medveten om och utveckla denna potential.
I grunden har jag en Bachelor examen från London School of Economics (LSE) och en Master i Internationella Relationer från Johns Hopkins University i Washington DC. Under min studietid praktiserade jag som reporter på en engelskspråkig tidning i Cambodia och deltog i UNHCRs Camp Sadako i Serbien. Därefter arbetade jag med demokratistöd på International IDEA under 4 år och med humanitärt bistånd för FNs flyktingorgan UNHCR stationerad i Burma i ytterligare 4 år. Genom möten med olika kulturer och människor har jag insett att vi oavsett hudfärg, språk och religion alla trots allt strävar efter samma sak, att få vara fria och lyckliga.
Jag blev certifierad yogalärare 2007 genom Yoga Thailand på Koh Samui och har därefter vidareutbildat mig i yogan genom kortare och längre fördjupningskurser. 2009 gick jag en utbildning i Pranayama på Kaivalyadhama som gavs av O.P. Tiwari. De som inspurerar mig mest inom yogan är Richard Freeman, O.P. Tiwari, Ron Reid, och Chuck Miller och jag försöker att fortbilda mig med dessa så ofta jag har möjlighet. Jag har utbildat mig i Mindfulness Baserad Kognitiv Terapi (MBCT) för Professor Mark Williams och Mindfulness Baserad Stress Reduktion (MBSR) för Camilla Sköld.

Eva Thunell
Undervisar i hatha yoga och tonårsyoga.

Nina Wendelin
Undervisar i gravidyoga och kundaliniyoga.
Yoga och meditation är idag för mig lika självklart som att jag andas. Jag bär med mig den yogiska filosofin genom hela dagen och den stöttar mig fysiskt, mentalt och andligt.
Mina gravidyogaklasser har sin grund i den medicinska yogan och avspeglar mitt intresse för den feminina kraften, musik och poesi. Här blandar vi mjuka och kraftfulla övningar med eftersträvan av balans mellan rörelse och stillhet. Här stärker du dina höfter och ditt bäcken, släpper på spänningar och vårdar dig själv. Målet med mina gravidyogaklasser är att bygga trygghet, anknytning och tillit till sin egna kapacitet. Du kan komma som nybörjare till samtliga pass.
Genom Kundaliniyogan får du en helhetsupplevelse med andningsövningar (pranayama), de fysiska yogaövningarna (asanas), ljud och vibrationer (mantran) och olika typer av meditationer. Kundaliniyogan är ett holistiskt system som ger energi, stärkt självkännedom och bidrar till god hälsa mentalt som fysiskt och emotionellt. Här skapar vi balans mellan anspänning och avslappning. För mig är det viktigt att yogan ska passa alla. Du yogar utefter dina förutsättningar där du är i livet just nu.

Lena Larsson
Undervisar i yin- och yangyoga.
Jag är också sedan många år mentor för chefer och ledare som vill utvecklas professionellt och privat.
Jag gjorde min yogalärarutbildning (200h) på studion Urban OM i Stockholm, en bred och internationell utbildning med hatha yoga som bas. Vidareutbildningen i gravidyoga (50h, pre natal & mama baby) gjorde jag också på Urban OM.

Lena Ovegård
Undervisar i hatha yoga och tonårsyoga.
Med en bakgrund inom dans hade jag testat några yogaklasser här och var, men aldrig riktigt fastnat då jag hade svårt att släppa prestation och perfektionisten i mig. Kring 2015, under en period i livet med mycket oro och stress så började jag hitta min egen yogapraktik hemifrån och utifrån det började intresset växa. Där började min yogapraktik formas till någonting mer än en träningsform och intresset för filosofin och de mentala bitarna tog mer plats. Idag är yoga och meditation verktyg som jag använder mig av dagligen, både på och utanför yogamattan. Det hjälper mig att grunda och ge utrymme för att uppmärksamma vad jag och min kropp behöver.
Som lärare vill jag ge utrymme att hitta vad som fungerar i just din kropp och jag lägger mycket vikt vid närvaro. Förutom yogan jobbar jag som personlig tränare och hälsocoach sedan 10 år tillbaka.
Jag gjorde min yogalärarutbildning på Functional Power Yoga Teacher Training med en grund i Hatha yoga (godkänd av Yoga Alliance).

Livia Wanntorp
Undervisar i yoga för nybörjare.
Jag har bytt karriär flera gånger under mitt liv. För över 10 år sen lämnade jag forskningskarriären som tyvärr även hade inneburit en för stor belastning och stress under åren. Då jag själv fått tillbaka hälsan med hjälp av träning och yoga blev det en självklarhet för mig att påbörja en ny karriär och jobb med folkhälsan i fokus.
Under åren blev det klart för mig att det var YOGA som hjälpt mig mest på banan efter en jobbig personlig lång period och det var yoga som jag ville jobba med, så jag läste hela 500 timmars yogakurser vid Nordiska yogainstitutet.
Parallellt med mina studier i Hatha/Viryayoga, Vinyasa, Rehabyoga, Praktisk Anatomi, Strenght & Mobility samt yogaterapi, har jag även förkovrat mig i meditation och Mindfulness, restorative yoga, Embodied yin och Yoga nidra samt i ett flertal somatiska metoder som är goda komplement till yoga, som Feldenkrais och somatics. Jag är även en av de tre lärare i Sverige som håller i yoga för forskningsprojektet DiGiYogaCaRe som avser studera hur regelbundet utövad dynamisk onlineyoga kan bidra till snabbare rehab efter en bröstcanceroperation.
Jag har en särskild passion för yogaspråket Sanskrit som jag nu har läst i över ett år. Både Sanskrit och yogafilosofi är min passion.
För mig yoga är inte bara rörelseglädje och andningsmedvetenhet utan yoga är ett förhållningssätt eller ett sätt att leva i total samklang med naturen varje dag.
Praktiken är för mig inte bara det vi gör på vår yogamatta utan vår praktik är det som vi tar itu med varje dag från och med när vi vaknar och fram till att vi lägger oss. Den riktiga yogapraktiken är, om du frågar mig, att känna att varje dag blir till ett nytt fräscht tillfälle för tacksamhet för livet.
Jag ser fram emot att vara din lärare på Bara Yoga!

Sonja Smederevac
Undervisar i ashtanga vinyasa yoga.
Yoga för mig är en livsstil, det är min livsstil. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan yoga. Den pågår 24 timmar om dygnet och det är mitt verktyg när jag behöver fokusera, balansera och förbli i kontakt med mig själv.
Tillsammans med Ayurveda har yogan varit som en manual för hur jag ska ta hand om mig själv och mitt liv på allra bästa sätt. Tänk vilken skatt som finns bevarad till oss och som förts vidare från mästare till lärling i tusentals år!
Min yogaresa började 1988 då jag träffade min första guru. Då vi möttes började vi samtala om människans inre natur och väsen. Jag hade tusen frågor. Efter en stund föreslog han att vi skulle sätta oss på golvet i korslagda ben, han ville visa mig något bortom orden.
Jag minns fortfarande hur obekvämt det var att sitta, ben och rygg värkte och det var svårt att hitta en bra position. Han tog mina händer i sina och efter en stunds fokus på andningen började smärtan försvinna och i stället fylldes jag av en varm ström av energi. Andningsövningen och meditationen vi gjorde fick mig att bli kristallklar i tankarna och kroppen slappnade av.
Den upplevelsen var startskottet för mitt yogaliv. Jag reste till yogans hemland, Indien och bodde på ashrams (reatreater) och träffade många gurus för att lära mig Hatha yoga (den fysiska yogan). Där kom jag också i kontakt med Ayurveda, indisk naturmedicin, som sedan dess har ackompanjerat min yoga-utövning.
Vid en av mina många Indien-resor hamnade jag i Mysore och kom i kontakt med Ashtanga Vinyasa Yoga genom Sri Pattabhi Jois, grundare av stilen som fört vidare kunskap från sin lärare, Krishnamacharya, som i sin tur fört den vidare från sin lärare, hela vägen tillbaka till urkällan.
Min kunskap grundar sig helt i år av regelbunden asanapraktik (fysisk träning) och pranayama och meditation.
Vi ses i yogasalen på yogamattan! Så utforskar vi tillsammans den fysiska anatomin, den mentala anatomin och andens anatomi.

Nathalie Sagborn
Undervisar i Yoga Flow, yinyoga och hatha yoga.
Nathalie är utbildad inom Hatha, Yin, Flow, Myofascia, Kundalini- och Medicinsk yoga samt Avspänning- och stresspedagog.

Ellen Thalberg
Undervisar i ashtanga vinyasa yoga.
Certifierad yogalärare 2018 (200h yogalärarutbildning med inriktning ashtanga vinyasa yoga för Johanna Werning och Mia Lindén på MM Yogastudio).
Yoga Nidra för Jennie Wadsten våren 2021
Fördjupar mig kontinuerligt inom yoga/filosofi t.ex. nyligen för David Swenson (våren 2022), Kino MacGregor och Tim Feldmann (sommaren 2022 och 2023)

Isabel Juréhn
Undervisar i restorative yoga.
Målet inom yoga är befrielse: moksha. Jag har alltid jagat befrielsen. Undrat var den är. Letat på många platser. Trott att om jag kämpar hårt, strävar framåt, blir belöningen befrielse. Det var fel.
2005 var jag 17 år och fann yogan. Yogan blev min andningspaus. Min landningsbana. Jag jobbade på teater och inom film. Jag skapade konst för att jag ville undersöka varför människor gör som de gör. Men mitt i utforskandet av mänskligheten fastnade jag i prestationen. Filmbranschens höga tempo fick mig att jaga prestige. Tappa nyfikenheten. Jag ville förstå människan på nya plan och sökte till psykologprogrammet. Efter fem års studier på Karolinska Institutet tog jag examen i juni 2019. Psykologi tog mig tillbaka till logik. Till verkligheten. Som inte är mörk, inte är ljus. Verkligheten - som är full av nyanser.
2018 var jag redo att fördjupa min yogapraktik och gick Urban OMs yogalärarutbildning som är godkänd av Yoga Alliance (RYT-200). Om psykologin tog mig till logik så tar yogan mig till intuition. Till den där kunskapen som inte efterfrågar logik, utan något så mycket råare: mod, lekfullhet, närvaro. Modet att lyssna inåt och våga stå i det jag känner. Lekfullheten i det prestigelösa och hämningslösa. Närvaron i att vara skör och stark samtidigt. I att vara sann. Befrielsen är inte ett resultat. Befrielsen finns i nuet. Yogan kan ta oss dit.
För att landa tillbaka i nuet och i intuitionen guidar jag yoga med meditationer, där pranayama, mantra och visualisering är några verktyg. Shaking är en annan metod för att släppa taget om spänningar och förbrukad energi, som jag älskar att ta med i mina yogaklasser. När vi släpper taget fysiskt, kan vi lättare släppa taget psykiskt och emotionellt. Jag är något av en anatominörd, som älskar att hitta roliga medel till utforskandet i kroppen. Att upptäcka styrka och utrymme fysiskt kan öppna upp mentalt. I mina klasser kan du förvänta dig att få jobba fysiskt, men också spirituellt och psykologiskt. Vilan kommer också att prioriteras, då lugn är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Annika Schüllerqvist
Undervisar i bhakti yoga.
Annika har hållit på med energiarbete för röst och kropp i över 15 år.
Hon skriver både egen musik, lånar av andra musiker och Mantrasång är en stor passion. Hon får ofta höra hur berörande och vacker hennes röst är.
Annika har utbildningar bl a inom Pranayama, Yoga Nidra, Vediska Mantran samt i Shamanistiska tekniker. Hon leder bhakti yoga med lekfullhet och väldigt mycket hängivenhet.

Elin Hejll
Undervisar i hatha yoga och mindfulness.
För mig handlar yogan om att landa i närvaro. Att komma tillbaka till mig själv och min kropp, bort från mitt huvud med oro och stress, och verkligen släppa taget så att jag kan öppna upp och landa i mötet mellan min essens och det som är större än mig själv.
Det jag lär mig i min yoga- och meditationspraktik tar jag med mig in i vardagen. Det kan gälla acceptans, tålamod, att förstå vad som triggar mig, vad som stressar mig och jag kan lyssna in min kropp och mitt sinne och se vad jag behöver just nu.
Jag älskar det som händer inom oss när vi praktiserar yoga, meditation och medveten närvaro. Vi kan tillåta oss själva att komma tillbaka, återvända till vår kärna och öppna upp för allt som finns inom oss och omkring oss.
Jag tycker att yoga är någonting vi desperat behöver i det här samhället: att få landa i de vi är utan krav på prestation, att släppa stress och landa i nånting bortom den vanliga vardagen.
Som yogalärare är det viktigt för mig att alla känner sig välkomna. Yoga är för alla, stel eller flexibel, stor eller liten, gammal eller ung, vältränad eller inte. Vi yogar där vi är, som de vi är just nu.
Jag är utbildad hathayogalärare och mindfulnessinstruktör, och har också många års erfarenhet som kvinnocirkelledare.

Karolina Sandberg
Undervisar i barnyoga.
Jag har utbildat mig till Hathayogalärare i Indien. Jag har även gått en utbildning till barnyogaledare och en till tonårsyogaledare på Studio Karma i Norrtälje. I mitt arbete på en förskola brukar jag yoga med barnen. Det är en gåva att få utöva yoga med barn. Responsen är omedelbar och stunderna blir lätt magiska tillsammans med dem.

Lisa Kollberg
Undervisar i yinyoga, hatha yoga och mamma-barn yoga.
Det som jag tycker är så fantastiskt med Yogan är att den integrerar kropp, själ, sinne, meditation, rörelse och andlighet och hur dessa delars samarbete skapar hälsa och välbefinnande.
Jag har min grund i QiGong, meditation och dans och för mig kom yogan att bli en självklar fortsättning på den resan.
Jag är utbildad yogalärare inom Embodied Flow™ med Tara Judelle och Scott Lyons. Jag har även utbildat mig i YinYoga med Magdalena Mecweld, Yoga Nidra med Melanie Cooper och Jennie Wadsten samt Well Woman Yoga med Uma Dinsmore-Tuli.
Utöver yoga är jag också utbildad i Energimedicin och QiGong.

Jennie Wadsten
Undervisar i ashtanga vinyasa yoga och yoga för nybörjare.
Jag kom i kontakt med yogan i slutet av 90-talet, när jag jobbade som ekonom, och efter några år sadlade jag om till yogalärare. Sen 2005 jobbar jag heltid med yoga, främst internationellt, och har under åren betat av en hel drös med utbildningar, inom anusarayoga, ashtanga vinyasa, viryayoga, vinyasa flow, yinyoga, yoga nidra, meditation, pranayama, ayurvedisk yogamassage, psykologi, näringslära och anatomi.
Min kunskapstörst gör att jag ständigt vidareutbildar mig inom yoga och numera fokuserar jag främst på utbildningar inom yogaterapi och psykologi.
Jag bor i Goa, Indien men besöker Europa regelbundet för att undervisa på yogalärarutbildningar, workshops och retreats. När jag inte undervisar trivs jag även som fisken i vattnet framför datorn: jag är grundare och VD för fyra yogaföretag i Sverige, England och Indien, alla med syftet att erbjuda vidareutbildningar för yogalärare för att stötta dem i sin yrkesroll.
Jag brinner för att med värme lyfta fram varje individs personlighet och potential.
För mig handlar yoga inte bara om vad som sker på mattan. Att använda andning och awareness i sin vardag är oerhört fascinerande och utvecklande och skapar en inre styrka. Yogan har hjälpt mig att utforska mindfulness och acceptans och det har gett stabilitet; när jag möter utmaningar i vardagen så känner jag tillit. Yoga handlar inte om prestation och jag vill att alla ska få känna den friheten; att vi alla är unika och låta yogan ge just DIG näring. Jag vill inspirera deltagarna till nyfikenhet, glädje och energi för att kunna känna balans och livskraft även en grådaskig och slaskig vardagsmorgon.