Yogalärarutbildning
Start Augusti 2019
Yogalärarutbildning
Start 23 Augusti 2019.
Vi är så glada över att nu kunna erbjuda en Yogalärarutbildning på Bara Yoga där vi kan dela den uråldriga vackra kunskapen och österländska vetenskapen YOGA. Vår utbildning innehåller ett omfattande program på 225 timmar i Ashtanga och Hatha yoga. Vår djupaste intention är att du genom utbildningen ska kunna undervisa yoga från en autentisk plats i dig själv som grundar sig på kunskap, vishet, kreativitet och medkänsla. Lika viktigt som det är för en lärare att ha kunskap om korrekt linjering för att kunna lära ut positioner på ett säkert sätt är förmågan att vara i kontakt med sitt eget hjärta och dela kunskapen från en plats av kärlek, medvetenhet och respekt.
Efter utbildningen kan du börja undervisa i både Ashtanga och Hatha yoga, men du behöver inte veta om du vill undervisa i yoga för att gå den. Utbildningen fungerar även utmärkt for dig som vill fördjupa din egen praktik och kunskapar inom yogan.
Utbildningen leds av Anna Wikfalk och Johanna Werning med gästlärare.
För vem är utbildningen?
För alla som vill lära sig mer! Inga specifika förkunskapskrav finns för att deltaga i utbildningen utöver att du yogar idag och har ett starkt intresse för att fördjupa dig inom yogan och ämnena nedan.
Max antal på utbildningen: 15 st.
Yogalärarutbildning 225 h
Utbildningen innefattar följande ämnen:
Teknik/praktik
- Asanas – positioner och rörelser. Vi kommer att jobba med halva första serien i ashtanga som en grund och sen bygger vi olika fria sekvenser som kallas hathayoga. Efter utbildningen kommer du kunna leda nybörjare och fortsättningsklasser i både Ashtanga och Hatha.
- Modifieringar - förberedande varianter av positioner.
- Sekvensering - hur positionerna sätts samman i en serie och i ett flöde/vinyasa.
- Linjering - placering av fötter, händer, höfter, axlar och sittben för att få en trygg och fri position.
- Justeringar - muntliga justeringar för linjering i positioner och fysiska justeringar för att hjälpa eleven att grunda och förlänga/fördjupa en position.
- Sanskrit namn på positioner - i den första serien.
- Mantran - inledningsmantra och avslutningsmantra.
- Drishtis - blickfokuseringspunkter för ökad närvaro i positionerna.
- Bandas - kroppslås för stadiga och trygga positioner
- Ujjayi andning - djup och medveten andning som praktiseras i ashtanga yogans sekvenser
- Öva på att leda egna klasser
- Chanting - vi kommer att gå igenom ett antal chants och öva på att använda vår röst som ett sätt att lugna sinnet inför asanas och meditation. Vibrationerna som uppstår när vi chantar hjälper oss att gå förbi tänkandets nivå och komma i kontakt med, och öppna, vårt hjärta.
- Pranayama - inkluderar andningsövningar som förbättrar vår hälsa, förbereder oss för meditation och påverkar vår prana (livskraft).
- Mindfulness Meditation - här undersöker vi den medvetna närvaron både i formella meditationer och informellt i vår vardag. Vi övar också på att föra in mindfulness i vår asana praktik.
- Yogisk kost och mindful eating - här utforskar vi med vänlighet och nyfikenhet hur maten påverkar vår kropp och sinne och hur vi kan göra hälsosamt ätande till något njutbart och härligt. Något vi vill göra och inte något vi gör för att vi borde/måste. I mindful eating undersöker vi bl a vad som driver vårt ätande, dvs varför vi äter som vi gör samt hur vi äter.
Filosofi
Anatomi
Metodik
- Kommunikation - enkla och tydliga instruktioner för att leda olika nivåer av klasser.
- Undervisningsmetodik - ashtanga vinyasa yoga metoden med asanas, ujjayi andning, drishtis och bandas, vad vi strävar efter i positionerna och i sekvensen och hur vi lär ut metoden.
- Klassupplägg och Kursplanering - hur man lär ut till nybörjare och fortsättningselever och hur en kurs utvecklas i takt med eleverna, anteckningar att ha som stöd när du börjar undervisa.
Mentorsamtal
Assistera på klasser
Utöver de 225 timmarna:
- Hemuppgifter - filosofi, läsa och skriva, inlämningsuppgifter, öva på namnen på positionerna, öva på att lära ut asanas.
- Egen praktik - asanas, pranayama, meditation på studio eller hemma ca 3 ggr i veckan för att utveckla din egen yoga praktik
Datum
Utbildningen kommer äga rum på 11 fredagar-söndagar block (5h/dag):
- 23-25 augusti
- 27-29 september
- 25-27 oktober
- 22-24 november
- 20-22 december
- 24-26 januari
- 21-23 februari
- 27-29 mars
- 24-26 april
- 22-24 maj
- 12-14 juni
Pris
Kostnaden för utbildningen är 45 000kr (inkl 25% moms). Du får även 50% rabatt på årskort i studion. Vid bokning gör du en delbetalning som fungerar som en anmälningsavgift på 5000kr. Vi erbjuder olika delbetalningslösningar för resterande belopp, kontakta oss via mail om detta. Sista datum för anmälan: 1 augusti 2019.
För mer information om innehållet på utbildningen, logistik etc är du varmt välkommen att höra av dig till oss med frågor om utbildningen. Det går även fint att boka in en träff med Anna eller Johanna för att få mer information.
Hör gärna av dig om du har några frågor!